İstanbul’da hava kirliliği sınırı aştı
Çalışma, trafik emisyonlarının PM2.5’u yüzde 15,7 artırdığını ortaya koydu. PM2.5’un en yüksek çıktığı ilçe Kağıthane. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin’in çalışması, İstanbul’daki 37 hava kalitesi izleme istasyonunun 7 yıllık verilerine dayanıyor. 2,5 mikrometreden küçük partiküller (PM2.5) İstanbul’da yaşayanlar için ciddi risk. İstanbul’da ölçüm yapılan tüm noktalarda PM2.5 sonuçları, DSÖ limitlerinden 2 ila 5 kat daha fazla.
Sultangazi, Esenyurt…
İstanbul’da PM10 (Partikül madde kirleticisi) seviyeleri de çoğu ölçüm istasyonunda, yıllık ortalamanın üstünde çıktı. En yüksek PM10, yakınında taş ocakları bulunan Sultangazi’de ölçüldü. PM10’un en yüksek olduğu diğer istasyonlar Esenyurt, Başakşehir, Tuzla, Göztepe, Mecidiyeköy, Kağıthane ve Aksaray istasyonlarıydı.
Boğaz trafiği ve sanayi
Çalışmada şöyle denildi: “İstanbul’da PM2.5, PM10 ve azot dioksit (NO2) yoğunluğu birçok noktada sınır değerlerin çok üstünde. Trafiğin yoğunlaştığı, sanayinin bulunduğu, yerleşim yakını alanlar ve gemi kaynaklı kirlilik nedeniyle İstanbul Boğazı yakınları, önemli birer hava kirleticisi. Önlem alınmalı.”